Stadsbranden i Karlstad 1865

På morgonen den 3 juli 1865 var nästan 5000 Karlstadsbor hemlösa. Som genom ett under hade ingen människa omkommit i branden.

Det höga tornet av sten i bildens vänstra del är kvarlevorna av Hybelejens kvarn från 1792. Den stod i stadsdelen Klara på samma plats där Selma Lagerlöf idag sitter staty. Till vänster om kvarnen ser du Västra bron över till Klara. Den utbrända stenbyggnaden i bildens högra kant är den gamla järnvågen. Den låg på ungefär samma ställe där Stadshotellet ligger idag.

Många människor mindes katastrofen långt efteråt och har kunnat berätta om sina upplevelser från den där dagen. En av dem var Gustaf Fröding som fem år gammal befann sig mitt i det brinnande Karlstad tillsammans med sin syster.

Pojken Gustaf Fröding berättar:

En annan person som mindes dramatiken och hur branden ödelade Domkyrkan var J.P. Höijer, pastor vid Karlstads stadsförsamling. Han och hans medhjälpares insatser bidrog till att rädda värdefulla saker ur den brinnande kyrkan.

Föremål ur Domkyrkans samling av silver, från vänster till höger: Nattvardskalk från 1704, kalk (sockenbudstyg) från 1751, dopfat från 1750, dopskål från 1672 samt vinkanna från 1768.

Pastor Höijer berättar:

<< Tillbaka till tidsstationen

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att besöka den godkänner du vår användning av cookies.