Arkiv och lärande

I ett vindskontor på Östra Torggatan 10 förvaras det gamla arkivet från Bergqvists skoaffär. Det är dokument och handlingar från den första tiden i början av 1900-talet.

Nu ska arkivet lämnas över till Värmlandsarkiv för att få en bättre och säkrare förvaring inför framtiden!

Filmen ”Vad är arkiv”, om Arkivcentrum Värmland

För att öka tillgängligheten, kännedomen och lärandet om arkiv och historia anställdes arkivpedagoger på ett antal arkivinstitutioner i Sverige under 1990-talet. När intresset för arkivpedagogik ökade, startades nätverket Arkivpedagogiskt forum 1998. Den första handboken i arkivpedagogik gavs ut 2003. Sedan dess har intresset för arkivpedagogiska frågor ökat vid våra arkiv runt om i landet.

Läs vidare om arkivpedagogikens möjligheter på websidan arkivpedagogen.se

Värmlandsarkiv och Föreningsarkivet i Värmland har arbetat med arkivpedagogik sedan 1996, men redan tio år tidigare tog Folkrörelsernas arkiv i Karlstad det första steget mot en arkivpedagogisk inriktning. Bredden på de arkivpedagogiska satsningarna vid Värmlandsarkiv har varit stor och mångfacetterad. Se tre filmer om olika projekt som genomförts vid arkivet åren 2014 – 2024:

Demokratin i Värmland 100 år – en tidslinje berättar. Arkivpedagog Olle Nilsson Värmlandsarkiv föreläser.

Go´ Middag Herr Furugård! Stadsvandring om Värmland under andra världskriget.

Tidsresan. Livet vid en nödhjälpsbostad i Karlstad efter branden 1865.

Värmlandsarkivs personal inför stadsvandringen ”Go´ Middag Herr Furugård!”.
Foto Jan Löfgren.

Vid kung Carl XVI Gustafs och drottning Silvias besök i Karlstad den 7 september 2023 fick Arkivcentrum Värmlands tre arkiv möjligheten att i historisk dräkt visa exempel på den arkivpedagogiska verksamheten.

Foto Karlstads kommun.

<< Tillbaka till tidsstationen

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att besöka den godkänner du vår användning av cookies.