Under senare delen av 1800-talet utsträcktes friheten för bönderna att tillverka och sälja hantverksprodukter vid sidan av sitt jordbruksarbete. Redan 1845 bildades Svenska slöjdföreningen (numera Svensk Form) med uppgift att stödja den s k husslöjden med föredrag och undervisning. I Värmland understödde hushållningssällskapet utbildning av slöjdlärare och inrättandet av vävskolor.
Föreningen handarbetets vänner verkade för att folk ute i bygderna skulle använda mönster och tekniker från levande svenska folkliga traditioner. Genom hushållningssällskapen nådde man ut i hela landet. Utvecklingen av hemslöjden vid 1800-talets slut ledde till att Föreningen Värmlands hemslöjd bildades 1906.
Värmlands hemslöjds utställning 1922 innehöll 8 000 äldre hemslöjdsföremål från allmoge- och högreståndshem samt kyrkliga föremål. Hela 10 000 besökare lockades till utställningen. En stor del av föremålen blev dokumenterade i fotografier, skisser, akvareller, tygprover och modeller i trä och järn.Gamla hantverkstekniker visades och dokumenterades under utställningen.Även traditionella hantverksföremål visades såsom korgarbeten, träslöjd, tenn- och mässingsföremål.Som bakgrund till föremålsutställningen använde man vävda textilier och olika möbler från allmoge- och högreståndshem.Gerda Melin, Värmlands hemslöjds föreståndare 1922, ordnade så att en stor del av föremålen i utställningen blev dokumenterade på olika sätt. Detta blev en viktig kunskap för föreningens verksamhet, både i produktionen av varor och inom kursverksamheten.Värmlands hemslöjd deltog under 1920-talet i ett flertal utställningar. På konstindustriutställningen i Paris 1925, en stor internationell framgång för Sverige, belönades hemslöjden för rosryan och en damast med en guld- respektive silvermedalj. Med framgångarna fick Värmlands hemslöjd i uppdrag att dekorera offentliga byggnader och lokaler med sina textilier. Man levererade 1928 inredningstextilier till Svenska Amerikalinjens ”Kungsholm” och i Karlstad inreddes landshövdingens ämbetsrum av hemslöjden. På café Wermlandia i Karlstad medverkade hemslöjden i en ny inredning.Här på café Wermlandia på Kungsgatan 10, inredde hemslöjdsföreningens föreståndarinna Gerda Jansson med möbler och
textilier från hemslöjden. Hon hade talat med caféets ägare Henry Odén, Stadshotellets innehavare, och övertygat honom om att få skapa denna speciella inredning.