Under andra världskriget 1940 – 1945 kom omkring 20 000 flyktingar från Norge in över gränsen till Värmland. Det var framför allt norska medborgare som flydde från det nazistiska förtrycket i sitt eget land.
Den tyska ockupationen som inletts den 9 april 1940 drev många norrmän, som var hårt utsatta för den nazistiska makten, att söka en fristad i det neutrala Sverige. Men det kom även människor från nästan hela det övriga Europa. Det ger de värmländska landsfiskalarkiven på Värmlandsarkiv besked om. Den 1 juli 1940 mottog fjärdingsmannen i Skillingmarks sockens polisdistrikt en något annorlunda flykting. Han uppgav i förhör hos landsfiskalen i Charlottenberg att han hette Herbert Frahm och var tysk medborgare. Frahm förklarade vidare att han var journalist till yrket och skrev under signaturen ”Brandt”, och att han hade flytt från Norge av politiska orsaker.
Redan under skolåren i Lübeck hade Frahm varit politiskt verksam i det socialdemokratiska partiet. I egenskap av ledare inom partiet hade han ofta deltagit i diskussioner på politiska möten anordnade av det nationalsocialistiska partiets ungdomsorganisation Hitlerjugend. Där hade han lagt fram sina politiska åsikter och således gjort sig ovän med Hitlerjugends medlemmar. När Hitler kom till makten 1933 sökte nazisterna efter Frahm, som då hade rest till bekanta nära Östersjökusten. Efter bara några dagar reste han vidare till Danmark och därifrån med båt över till Norge. När Frahm kom till Oslo satte han sig i förbindelse med Arbeiderbladets redaktör Finn Moe, som redan underrättats om att Frahm var att vänta till Norge. Redaktör Moe skaffade honom uppehållstillstånd i Norge samt lite understöd från en arbetarorganisation i landet. Efter en tid började Frahm att studera vid universitetet i Oslo och tog där så småningom en examen. Under sin studietid levde han på att skriva artiklar för olika tidningar i Norge och utlandet. På hösten 1939 anställdes han i organisationen Norsk folkehjälp som bedrev humanitärt hjälparbete.
Sedan tyska trupper den 9 april 1940 besatt Oslo, lämnade Frahm tillsammans med några norska kamrater staden i bil och reste norrut. Färden gick över Elverum och Trysil mot Nybergsund. Men efter att byn utsatts för tysk flygbombning styrde man färden över Gudbrandsdalen mot Åndalsnäs. Dit anlände man samtidigt som de engelska trupperna påbörjade återskeppningen till Storbritannien. Nu hade den lilla gruppen flyktingar inget annat val än att avvakta de tyska truppernas ankomst till Åndalsnäs. Efter att byn besatts av tyskarna skickades Frahm tillbaka till Oslo tillsammans med många andra som evakuerats från staden. För att avvakta händelseutvecklingen bosatte han sig i en sportstuga några mil utanför Oslo. En tid senare fick han genom norska kamrater underrättelser om att han var eftersökt av tyska myndigheter i Oslo.
Nu beslöt sig Herbert Frahm för att lämna Norge och försöka ta sig över gränsen till Sverige. Han återvände hastigt till Oslo för att hämta undangömda identitetshandlingar samt lite kläder. Därefter reste han med tåg till Björkelangen i Auerskog och därifrån gick han landsvägen till Setskog. Härifrån gick Frahm genom skogen och sent på kvällen den 30 juni passerade han gränsen till Sverige. Han togs omhand av svensk militär som gav honom torra kläder och mat.
Landsfiskalen i Charlottenbergs förhör med Herbert Frahm (pdf)
Herbert Frahm var en av många politiska flyktingar som lyckades undkomma sina förföljare och kunde fortsätta sin verksamhet i kampen mot nazismen. Långt senare skulle han bli en av Europas ledande politiker och Västtysklands förbundskansler, då under namnet Willy Brandt.
Olle Nilsson
Källor: Värmlandsarkiv (VA). Landsfiskalen i Charlottenbergs distrikt. F V. Volym 4.