Produktionen Bilder Från Förr var ett samarbete mellan den regionala Tv-kanalen Kanal 12 och Värmlandsarkiv åren 2010 – 2013 på temat ett svart/vitt fotografi berättar. Värmlandsarkivs uppgift var att hitta fotografier från Värmland i samlingarna som skulle berätta något intressant om vår historia. Det gick till så att när ett fotografi av intresse lokaliserats, skrevs det en berättelse om bilden med hjälp av källmaterial vid arkivet.
Därefter lästes texten in vid Kanal 12, som redigerade materialet till en film som omfattade omkring 10 minuter. Ibland kompletterades filmen med nutidsinslag och intervju med personer som hade anknytning till fotografiet. Varje film sändes under en veckas tid på Kanal 12, med ett visst intervall, och blev på så vis något som många tittare kunde ta del av. Sammanlagt spelades det in 30 filmer som kontinuerligt sändes i Kanal 12.
Under sensommaren 2024 genomfördes nyinspelningar med filmbyrån Make My Day som kompletterar den ursprungliga produktionen. Varje film inleds nu med en berättelse som spelats in på olika platser i Karlstad, som har anknytning till de svart/vita fotografierna. Idag föreligger 20 filmer med de nya kompletteringarna.
Olle Nilsson, arkivpedagog Värmlandsarkiv
Hemma hos Clarholm på Alsters herrgård
Vi gör ett besök hemma hos doktor Per Clarholm på Alster och tittar på hans stora samlingar av antikviteter.
Söndagspromenad i Karlstad 1863
Det finns ett fåtal fotografier från Karlstad före branden 1865. Med hjälp av några foton gör vi en vandring från kajen på Älvgatan till Stora Torget.
När gasljusen tändes i Karlstad
I november 1862 fick Karlstad gasbelysning. Här får vi se hur gasverket såg ut och höra vad som hände under branden 1865.
Tyskt flyg över Karlstad
I april 1940 flög ett tyskt militärflygplan över Karlstad. Här får vi ta del av vad som hände under överflygningen.
Pyromanen i Stadsträdgården
Sommaren 1959 var dramatisk i Karlstad på flera sätt. Här får vi lyssna till vad pyromanen gjorde i Stadsträdgården.
När Karlstadsborna köpte luftvärnskanoner
När andra världskriget bröt ut 1939 var Sveriges luftförsvar otillräckligt. I Karlstad och i många andra städer i landet försökte man lösa det problemet.
Giganterna på Våxnäs 1929
Under Värmlandsutställningen möttes två av den tidens storheter här i Karlstad.
En skollärarson kommer till stan
Här besöker vi Karlstads högre allmänna läroverk läsåret 1916 – 1917 och träffar en elev som skulle utvecklas till en av Sveriges mest kända politiker under 1900-talet.
Bagare Roos på Skutbyggargatan
Vi tittar på några av husen i kvarteret Almen i Karlstad och träffar en bagare och en guldsmed.
Bland skarpskyttar på Karlstads torg 1864
Här får vi reda på vad som hände på Stora Torget i Karlstad den 15 maj 1864.
En rödhårig tös på flickskolan
Vi besöker flickskolan i Karlstad i början på 1920-talet och träffar en elev som skulle bli en av Sveriges största filmstjärnor under 1930 – och 1940-talen.
Fröken Envall och flickorna på husmodersskolan
På Älvgatan i Karlstad låg en välkänd husmodersskola i början på 1900-talet. Vi tittar in i den pampiga villan och får veta en del om verksamheten där.
I akvarell och olja från lappmark till bruk
Här träffar vi värmlandskonstnären Olof W Nilsson och får se en del av de verk han målade i Karlstad i början på 1900-talet.
Indelta soldater i Klarälvdalen
Vi besöker Dalby i norra Värmland och träffar flera av bygdens indelta soldater i början på 1900-talet.
Landstormen och världskriget
I augusti 1914 mobiliserades landstormen i Sverige. Vi förflyttar oss till västra järnvägsbron i Karlstad och får höra om landstormens uppgifter på den här platsen.
Längs Järnvägsgatan vid sekelskiftet
Vi gör en vandring i det tidiga 1900-talets Karlstad från järnvägsstationen till residenstorget och tittar på byggnader, möter verksamheter och träffar människor.
Med nöden som närmsta granne
Vi går tillbaka till vintern 1868 i Karlstad, tre år efter den stora stadsbranden, och besöker en av nödhjälpsbostäderna.
Potatistjuven
Karlstads länsfängelse stod klart 1847 och lades ner 1968. Vi möter en av straffångarna på 1870-talet som får sin historia berättad av eftervärlden.
Residensstaden i ruiner
Söndagen den 2 juli 1865 brann Karlstad ner till grunden. Vi besöker en av Karlstads gator på sensommaren det året och tittar på förödelsen.
Stinkande garverier och gnistrande parader
Vi gör en vandring från Östra bron in till Kungsgatan i centrala Karlstad och får höra om ett storslaget intåg i staden vid mitten av 1800-talet.