Punschbål

Under 1600-talet ökade de europeiska länderna handeln med sina kolonier. Vinsterna satsades i handelsbolag som seglade till Indien och Kina. År 1731 startades det Svenska Ostindiska Kompaniet. Resorna utgick från Göteborg. På utresan hade fartygen med sig järn och trävaror. I Cadiz i Spanien sålde man varorna och fick betalt i silverpengar. När fartygen kom till Kina använde man pengarna som betalningsmedel för de varor man köpte där. På hemresan var fartygen lastade med the, porslin, kryddor, sidentyger och mycket annat. Totalt gjordes 132 resor fram till början av 1800-talet.

Porslinsskålen på bilden är en s k punschbål. Skålen har frimuraremblem och är beställd i Kina för att användas av frimurare under eller efter logearbetet. Inuti skålen syns två klotförsedda pelare på ett mosaikgolv och mellan dem en flammande sol. Längs innerkanterna finns en måne och sju stjärnor samt moln med nedfallande regn.

Utvändigt är skålen bemålad med bl a en kubisk sten, en stensåg med sten och ett bord. Bordskivan som är av sten, är antagligen en slipskiva på vilken byggnadsstenarna finslipades efter grovbearbetningen. Småföremålen på skivan är förmodligen slipmaterial och andra arbetstillbehör. Frimuraremblemen är troligtvis brittiska och skålen således importerad av det Brittiska Ostindiska Kompaniet. Skålen kan dateras till omkring 1780.

Ett omtyckt nöje bland herrar vid slutet av 1700-talet var att spela kort, röka kritpipa och dricka punsch. Punschen blandades till i en bålskål och serverades antingen varm eller kall. Drycken kom ursprungligen från Kina. Huvudingrediensen var arrak som tillverkades av ris eller palmsaft.

”At tilreda Punsch. Till ett halvt stop rak (arrak) tages 3 halva stop vatten, om racken är gammal och stark, ett kvarter silad och klar citronsaft samt ett och ett halft skålpund socker. Uti punschskålen lägges först sockret, därpå slås citronsaften och vattnet, vilket omröres tills sockret smält. Då slås racken därtill och röres om, så är han färdig. Om man behagar, så kan skalet läggas däruti av en färsk citron. När varm punsch behagas, så uppkokas vattnet uti en thépanna och slås så hett det är uti punschskålen till citronsaften och sockret, och därefter slås racken uti.”

(Cajsa Warg 1755)

Punsch
Till 1 liter punsch:
2 dl arrak
6 1/4 dl vatten
1 dl pressad och silad citronsaft
2-2 1/4 dl strösocker
skalet av 1/3 citron skuret i en lång remsa
Källa: Det dukade bordet. Kersti Wikström 2001. Nordiska museets förlag.

<< Tillbaka till tidsstationen

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att besöka den godkänner du vår användning av cookies.