Västra Torggatan 10

Den här gården, som byggdes efter branden 1865, är en av de äldsta i kvarteret. Den har till stor del bevarat sitt utseende från 1860-talets slut. I mitten av huset ligger inkörsporten som leder till den så kallade baktomten. Där finns en del av det gamla gårdshuset bevarat. Den här typen av byggnation var vanlig långt tillbaka i tiden, när baktomterna var arbetsplatser med ladugårdar, magasin, verkstäder och små arbetarbostäder.

I över 100 år låg i det här huset det välkända dammodehuset Ekelöf & Svenson, som hade kunder som sång- och estradartisterna Joséphine Baker och Zarah Leander. 


1954


Det är 1954. Ekelöf & Svenson AB är ett välkänt modehus i hela landet. På kundlistan finns kända namn som Zarah Leander, Lilian Harvey, Helga Görlin och Josephine Baker. Sedan 1947 leds firman av Kerstin Welin-Lindh, senare tillsammans med systern Birgit Turesson. Företaget har systrarna övertagit efter sin far direktör Wilhelm Welin som avled samma år. Han hade innehaft den välskötta firman sedan 1897, då han köpte den av fröknarna Ekelöf & Svenson. Med början 1925 har Ekelöf & Svenson AB haft mycket uppskattade mannekänguppvisningar på Stadshotellet inför en alltid stor publik.

Två artiklar om Kerstin Welin-Lindh ur NWT och VF

Se bilder och film från mannekänguppvisning på Stadshotellet och Hotell Royal i Stockholm >>


1943


Vi har kommit tillbaka till 1943. Ute i världen pågår andra världskriget. En av Sveriges stora filmstjärnor har kommit hem till sin födelsestad från en skådespelarkarriär i Tyskland. Hennes namn är Zarah Leander. Under sina besök i Karlstad handlade hon alltid på Ekelöf & Svenson.

Zarah förevisas underkläder i butiken

NWT:s intervju med Zarah, där hon berättar om besöket i Karlstad

Ekelöf och Svensson hade inte bara en stor modeavdelning, utan också en separat avdelning för manufaktur som var rikligt sorterad med tyger och sybehör.

Ekelöf och Svensson AB hade vid denna tid 58 personer anställda.

Klädannons från 1943

SF-journal från 1938 med Zara Leander, inför premiären för filmen ”Tillbaka till hemmet”


1939


Det är våren 1939, närmare bestämt den 16 april. Platsen är Mariebergsskogen i Karlstad. En av stadens mest respekterade företagare, kulturpersonlighet och förtroendeman i nämnder och styrelser var Wilhelm Welin, ägare av Ekelöf & Svenson.

Här hyllas han för sin kulturella gärning i samband med firandet av hans 80- åriga födelsedag. Denna dag avtäcktes nämligen en byst av direktör Welin som tack för hans initiativtagande till skapandet av ”Friluftsmuseet Mariebergsskogen”. På bilden håller han sitt tacktal.

Lyssna till Landshövding Ivar Vennerströms invigningstal:

Landshövding Ivar Vennerström 1881-1945

Lyssna till direktör Wilhelm Welins tacktal:

Annons för Ekelöf & Svensson våren 1939

Så hyllades Welin på sin 85-årsdag 1944 av en stor konfektionsfirma.

Kerstin Welin-Lindhs artikel om sin far i NWT 1979; del 1, del 2 och del 3.

Läs mer om minnesmärken i Mariebergsskogen och se film om ”morgongymnastikens fader” Bertil Uggla >>


1922


Vi har kommit tillbaka till 1922. Detta år firar Ekelöf & Svenson 50-års jubileum. Samtidigt firar Wilhelm Welin 25-års jubileum som firmans ägare. Under åren mellan 1897 och 1922 har företaget haft ett betydande uppsving. Omsättningen hade ökat från 50 000 kr/år 1895 till 1 156 828 kr/år 1921. Personalstyrkan utökades under samma period från tre personer till omkring 70. När firman ombildades till aktiebolag 1924 blev Welin verkställande direktör och den uppskattade kontorschefen Julius Erickson disponent.

Läs jubiléumsskriften och se fotoalbum från jubiléet >>

Annons från 1922

Handledningsskriften ”Några ord för biträden” från 1927

Stadskarta från 1923


1909


Det är nu 1909. Sedan tre år tillbaka är Wilhelm Welin ägare av fastigheten. Efter köpet 1906 lät han genomföra en genomgripande ombyggnad av huset. Avdelningen för damkonfektion flyttades till andra våningen tillsammans med syateljén för klänningar.

Ritning av huset innan ombyggnaden

Eftersom affären starkt expanderat på 1910-talet verkställdes ytterligare en om- och tillbyggnad 1916-17. Ekelöf & Svenson som dittills disponerat halva byggnaden tog nu hela fastigheten i anspråk. I nybyggnaderna på gården inrättades ateljéer för kapptillverkningen och modeavdelningen. Våren 1914 öppnades en särskild modeaffär på Västra Torggatan 9.

Ekelöf och Svenssons modeaffär på V:a Torggatan 9.

Modet 1909

Presentation av Ekelöf & Svensson, ur ”Sveriges handel och industri”

Annons från 1909

Stadskarta från 1908


1865


1865 i juli månad. Karlstad ligger i ruiner efter den stora branden den 2 juli. Platsen är Södra Torggatan, idag Västra Torggatan. Fotografiet är taget från nuvarande Soltorget mot Stora Torget. Där de två männen står och samtalar går Skepparegatan in till höger genom kvarteret.

Den välvda rökgången är ruinerna efter gamla Frimurarhuset vid Stora Torget. Längst bort i bildens vänstra del syns de stora almarna som räddade Biskopsgården från att brinna ner.

Följ med till tiden strax före branden och träffa specerihandlare Huss och hans son Reinhold, som blev officer vid Värmlands fältjägarkår, och läs om militärlivet på Trossnäs under 1800-talet. >>

Året därpå, 1866, kom koleran till Karlstad. I slutet av juli inträffade de första fallen. På Herrhagen inrättades provisoriska kolerasjukhus. Mellan juli och september insjuknade över 650 personer varav nästan hälften avled.

Läs mer och se fler foton från Karlstad efter branden >>

Läs rapport om koleran >>


1858


Det är den 28 april 1858. Platsen är korsningen Södra Torggatan-Skepparegatan. Framför oss ligger Skepparegatan som inte längre finns, men som före branden gick rakt genom det kvarter som idag heter Merkurius. Om vi fortsätter gatan fram kommer vi så småningom ut på Dikesgatan som numera heter Östra Torggatan. I det andra huset på höger sida pågår denna dag bouppteckning efter makarna Henrik och Charlotta Lysén. Vi stannar till här och tittar efter vad som har hänt >>

Bilden visar en rekonstruktion av Skepparegatan gjord med hjälp av försäkringsdokument ur Städernas Allmänna Brandstodsbolags arkiv.

Stadskarta från 1857

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att besöka den godkänner du vår användning av cookies.